Νέα
26 Ιουλίου, 2024

Διάκριση του Growthfund για 3η συνεχόμενη χρονιά στην ετήσια αξιολόγηση από το διεθνές εργαλείο μετρήσεων GSR Scoreboard

Σημαντική διάκριση έλαβε το Growthfund, από το «GSR Scoreboard 2024», ένα από τα πιο σημαντικά rating tools για τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία και Δημόσια Συνταξιοδοτικά Ταμεία, ανά τον κόσμο. Το εργαλείο αξιολόγησης του φορέα Global SWF, κατέγραψε την πρόοδο των κρατικών επενδυτικών φορέων στη Διακυβέρνηση, τη Βιωσιμότητα και την Ανθεκτικότητα (GSR: Governance, Sustainability, Resilience), για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ελλάδα, μέσω του Growthfund και βάσει λοιπών διαθέσιμων δημοσιευμένων στοιχείων, κατέλαβε την 12η θέση, ανάμεσα σε 200 χώρες, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (28η θέση το 2022 και 14η το 2023).

Παρά τα υψηλά standards που είχαν τεθεί στο φετινό ερωτηματολόγιο, η βαθμολογία του Growthfund διατηρήθηκε στο 80%, σχεδόν 20 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (61%), και αντιστοιχεί στη 16η θέση ανάμεσα σε 200 Επενδυτικά Ταμεία από όλο τον κόσμο για το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το GSR Scoreboard συνιστά ένα από τα σημαντικότερα διεθνή εργαλεία για την αξιολόγηση των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων και Δημόσιων Συνταξιοδοτικών Ταμείων. Η μεθοδολογία με την οποία διατηρεί την ανεξάρτητη και ταυτόχρονα αντικειμενική του φύση ερείδεται σε 25 διαφορετικά κριτήρια, τα οποία επιμερίζονται στο τρίπτυχο GSR ως εξής: 10 κριτήρια για θέματα Διακυβέρνησης, 10 κριτήρια για θέματα Βιωσιμότητας και 5 κριτήρια για θέματα Ανθεκτικότητας. Η φετινή βαθμολογία του Growthfund, που διατηρήθηκε σε σχέση με πέρσι στο 80% και έναντι 60% το 2022, οφείλεται στην υλοποίηση και δημοσίευση δράσεων, που ανταποκρίνονται στην πλειοψηφία των κριτήριων της μεθοδολογίας του Global SWF για τις θεματικές Governance, Sustainability και Resilience, αλλά και στη δημιουργία νέου website του οργανισμού.

Τόσο η άνοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια βαθμολογία, όσο και η διακράτηση της θέσης που κατέχει το Growthfund μεταξύ των ευρωπαϊκών Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων, εδραιώνουν με συνέπεια το επενδυτικό προφίλ της χώρας, καθώς η θετική αξιολόγηση αποτελεί δείκτη αξιοπιστίας και επιλεξιμότητας στην παγκόσμια αγορά, η οποία αναζητά ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς έχοντας ως βασικά κριτήρια τη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.