Νέα
12 Δεκεμβρίου, 2020

Ελληνικές Δημόσιες Επιχειρήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας αξίας $786 εκατ.

Του Σωτήρη Νίκα

Τα έργα υποδομής που υποστηρίζονται από τo Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη

Τα έσοδα του δικτύου 5G θα χρηματοδοτήσουν νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας μέσω νέου ταμείου

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) έχει καταρτίσει «έναν αρχικό κατάλογο έργων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σε συνέντευξή της η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ουρανία Αικατερινάρη. Η συνολική αξία των επενδύσεων θα μπορούσε να φτάσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ (786 εκατομμύρια δολάρια), είπε.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους και, στη συνέχεια, της πανδημίας. Η χώρα έχασε το ένα τέταρτο της ΑΕΠ εν μέσω της ύφεσης και των μέτρων λιτότητας της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 10,5% φέτος.

Η ΕΕΣΥΠ προορίζει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για «έργα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και δικτύων, νέα δίκτυα ύδρευσης, νέα λεωφορεία, ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η κα. Αικατερινάρη. Η Ελλάδα συνολικά αναμένεται να λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια που σχετίζονται με την πανδημία.

«Δεν θέλουμε οι ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις να υστερούν σε σύγκριση με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη», δήλωσε η κα. Αικατερινάρη, προσθέτοντας ότι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις σε άλλες χώρες «θα χρησιμοποιήσουν επίσης ευρωπαϊκούς πόρους για τους ίδιους σκοπούς».

Η κυβέρνηση δημιούργησε την ΕΕΣΥΠ το 2016 για τη διαχείριση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε δημόσιες εταιρείες και ακίνητα. Με τη σειρά της, η ΕΕΣΥΠ ελέγχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας.

Όλες οι μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ Α.Ε., των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) και των οργανισμών δημοσίων συγκοινωνιών, είναι θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ.

Τα έσοδα του δικτύου 5G

Η ΕΕΣΥΠ προχωρά επίσης στην δημιουργία του ταμείου «Φαιστός» για τη χρηματοδότηση νεοσύστατων επιχειρήσεων και εταιρειών τεχνολογίας για να εργαστούν μέσω του φάσματος 5G στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Το 5G θα μας βοηθήσει να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ύδερυσης, καθώς και τις δημόσιες συγκοινωνίες, την υγεία και άλλες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας», δήλωσε η κα. Αικατερινάρη. Το Ταμείο αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 360 εκατομμυρίων ευρώ από δημοπρασίες φάσματος, εκ των οποίων το 25% θα διατεθεί στο Ταμείο «Φαιστός».

Οι διαγωνισμοί για τις άδειες 5G πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, ενώ έχουν υποβάλει αίτηση οι τρεις βασικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας της χώρας – η Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., η ελληνική μονάδα της Vodafone Group PLC και η Wind Tre SpA.

Πηγή: www.bloomberg.com