Νέα
26 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο ρόλος του Υπερταμείου στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ.Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, στο Βήμα της Κυριακής

Η περίοδος που διανύουμε παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να καθορίζεται από τη συνεχιζόμενη πανδημία και τα ανησυχητικά σημάδια από τον διεθνή χώρο (επιτάχυνση κλιματικής κρίσης, αύξηση της τιμής των πρώτων υλών), συνιστά μια κρίσιμη χρονική καμπή στην οποία συναντώνται δύο διαφορετικές φάσεις της χώρας. Το τέλος του πολυετούς διαστήματος διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και η αφετηρία μιας φυγής προς τα εμπρός.

Με ευοίωνα σημάδια για μια νέα αρχή, όπως υποδηλώνουν πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις: ρυθμοί ανάπτυξης 7,5% για το 2021, αύξηση του ΑΕΠ 12% το τρίτο τρίμηνο του έτους, αύξηση των επενδύσεων, μείωση της (μεγάλης πάντως ακόμη) ανεργίας και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πέρα από τα αισιόδοξα, ούτως ή άλλως στοιχεία, στα θετικά θα μπορούσε επίσης να προσμετρηθεί η ισχυρή βούληση που διατυπώνεται για συνέχιση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πεδίο στο οποίο πράγματι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Η αύξηση των επενδύσεων άλλωστε αντανακλά την πρόοδο αυτή τη βελτίωση δηλαδή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τις βελτιωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Υπάρχει πλέον θετικό επενδυτικό κλίμα, και ήδη ελληνικά και ξένα funds τοποθετούνται στην Ελλάδα με σημαντικές επενδύσεις (Macquarie και ΔΕΔΔΗΕ, Italgas και ΔΕΠΑ Υποδομών). «Οπλισμένη» με νέο θεσμικό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη και με «προίκα» ευρωπαϊκούς πόρους 57 δις., η χώρα είναι έτοιμη για μια, με το τέλος της εποχής της πανδημίας, οικονομική εκτίναξη. Με τις προοπτικές της μάλιστα να είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επίσης βρίσκονται σε φάση αναπτυξιακής ετοιμότητας, καθώς η ίδια εκκινεί από χαμηλότερη αφετηρία.

Δημόσια περιουσία

Μία κρίσιμη παράμετρος, «κλειδί» ουσιαστικά, στην οικονομική ανάκαμψη και την πλήρη ανόρθωση της χώρας, είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ήρθε ο καιρός πλέον να κάνουμε και εμείς αυτό που εδώ και χρόνια κάνουν οι περισσότερες χώρες, κάποιες με μεγάλη επιτυχία. Ήδη, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την ανάπτυξη και το κοινωνικό όφελος και εργάζονται συστηματικά για τον στόχο αυτόν. Για σύγχρονες καλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις, φιλικές στο περιβάλλον, οι οποίες παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά και τονώνουν την οικονομία και ενισχύουν την απασχόληση μέσα από την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων. Είναι γνωστό, πρόσφατα μάλιστα ειπώθηκε και από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Βέττα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπερταμείο στη Θεσσαλονίκη, ότι οι δυνατότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί καλύτερα μετά από μια ύφεση αυξάνονται έως και 5 φορές με την καλή διαχείριση και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είναι προφανές τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα της υπερδεκαετούς κρίσης.

Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως την ισχυρή βούληση αυτών που τον αναλαμβάνουν και, εννοείται, δίχως τα κατάλληλα εργαλεία. Το Υπερταμείο δεν είναι άβουλος παρατηρητής στο πεδίο του αντικειμένου του και αυτό αποτυπώνεται με ενάργεια στο υπό κατάθεση Στρατηγικό Σχέδιο του για την τριετία 2022-2024 στον βασικό μέτοχο. Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού μας, σκοπεύουμε να εξασκήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο ως επενδυτής ώστε να αποτελέσουμε έναν επιπλέον πυλώνα δημιουργίας αξίας στην ελληνική οικονομία. Η εφαρμογή του σχεδίου μας θα επιτρέψει τη συσσώρευση σημαντικών κεφαλαίων σε βάθος χρόνου. Τα κεφάλαια αυτά θα επανεπενδυθούν στην ελληνική οικονομία, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ελλήνων πολιτών που επιθυμούν το Υπερταμείο να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας. Με φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας και συνακόλουθα για την αύξηση του εθνικού πλούτου, αντλώντας από τη θετική διεθνή εμπειρία των αντίστοιχων εταιρειών άλλων κρατών.

Ας σημειωθεί ότι σε Ευρώπη και Ασία – παντού στον κόσμο – είναι πολύ πετυχημένη πρακτική να δημιουργείται ένα Δημόσιο Ταμείο για τη διαχείριση και ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας. Αποδεδειγμένα, τέτοια Ταμεία αποδίδουν καρπούς, με πλέον δυνατά παραδείγματα τη Solidium στη Φινλανδία, την Temasek στη Σιγκαπούρη κ.ά ενώ επιπλέον «συν» στη λειτουργία τους είναι η καίρια συμβολή τους στη διαμόρφωση μιας πιο πράσινης οικονομίας. Οι στόχοι του Υπερταμείου δεν διαφοροποιούνται από τους δικούς τους, καθώς είναι εναρμονισμένο με τα ζητήματα που θέτει το EU Green Deal και επίσης μέλος του διεθνούς δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα διεθνή επενδυτικά ταμεία. Πρόκειται για μία συμμαχία όπου σημαντικοί οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη συμβολή τους στην προσπάθεια για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης και τη μετάβαση σε μια οικονομία.