Νέα
9 Ιουλίου, 2020

Ράνια Αικατερινάρη: Έτοιμοι για ισχυρό rebound

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ράνια Αικατερινάρη, αποκαλύπτει τη στρατηγική του Υπερταμείου μετά την πανδημία
Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

Η “περιπέτεια” των προηγούμενων μηνών έχει συνέπειες, αλλά τώρα δουλεύουμε για ένα ισχυρό rebound. Η Ράνια Αικατερινάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), είναι δυναμική και δεν το κρύβει.
Έχουμε όλα τα εφόδια για να το πετύχουμε, επισημαίνει, αποκαλύπτοντας ότι οι εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ έχουν επενδυτικά σχέδια που πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Βέβαια, η επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ παραδέχεται ότι απαιτείται δουλειά για να αλλάξουν κατεστημένες αντιλήψεις, αναφερόμενη στην ισότητα των φύλων.
Δεν είναι τόσο θέμα πολιτικής όσο κατεστημένης νοοτροπίας, επισημαίνει και συνεχίζει: “Όταν ένας άνδρας μιλά με δυναμισμό, είναι ηγέτης. Η αντίστοιχη γυναίκα συνήθως χαρακτηρίζεται αρνητικά”.

– Τώρα που είμαστε στην έξοδο από την υγειονομική κρίση, ποιο είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα αλλά και ο σημαντικότερος στόχος;

Το βασικότερο δίδαγμα είναι ότι στο σημερινό περιβάλλον τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο και ότι οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικά νέα πρότυπα ηγεσίας, όπως και τις ομάδες που δουλεύουν με στόχους και έχουν καλή συνεργασία. Για εμάς η συνεργασία και η εμπιστοσύνη που χτίσαμε με τις θυγατρικές μας είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη, και φάνηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά και στο πώς οργανωνόμαστε για την επόμενη μέρα. Το μεγαλύτερο συμπέρασμα είναι και το πιο αυτονόητο: το μέλλον διασφαλίζεται μέσα από την ισχυρή ηγεσία, τους εργαζομένους και την τεχνολογία. 

– Πώς θα κερδίσουμε την επόμενη μέρα της κρίσης;

Η “περιπέτεια” που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες έχει προφανώς επιπτώσεις και συνέπειες. Αυτό, όμως, που πρέπει να πετύχουμε τώρα είναι το ισχυρό rebound. Αυτό, αν θέλετε, είναι και στάση ζωής. Δεν μας παραλύει ο φόβος ότι θα αστοχήσουμε σε μία βολή, αρκεί να είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε τις προβλέψεις. Δουλεύουμε για το δυνατό rebound και νομίζω ότι έχουμε όλα τα εφόδια για να το πετύχουμε. Γι’ αυτό πρέπει να πούμε πόσο σημαντικό είναι να υλοποιηθούν τα επενδυτικά πλάνα των μεγάλων ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ωρίμανση και χρηματοδότηση. Ως προς το πρώτο οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων δουλεύουν στοχευμένα, ως προς το δεύτερο τα σχέδια που αυτήν τη στιγμή είναι στο τραπέζι πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότησή τους θα αξιοποιηθούν ίδιοι πόροι των εταιρειών, ενισχύσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις και τραπεζική χρηματοδότηση.

– Ποια θεωρείτε κεντρική προτεραιότητά σας στη φάση αυτή; 

Το ψηφιακό άλμα. Η πανδημία μάς ανάγκασε να επιταχύνουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που έφερε. 
Σε όλες τις εταιρείες της ΕΕΣΥΠ οι διοικήσεις εργάζονται για την υλοποίηση έργων που αφορούν νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, στον ΟΑΣΑ προωθούνται έργα που αφορούν το σύστημα διαχείρισης καυσίμων, τεχνικού ελέγχου των οχημάτων αλλά και ενημέρωσης των επιβατών. Στην ΕΥΔΑΠ εγκαθιστούν συσκευές έξυπνων μετρητών, ενώ σχεδιάζουν προηγμένα συστήματα ελέγχου των δικτύων και εγκαταστάσεων. Στη ΓΑΙΟΣΕ σχεδιάζουν εφαρμογές τεχνολογίας blockchain στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακινήτων. Επίσης, για να προετοιμάσουμε την ψηφιακή εποχή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργήσαμε το “Δίκτυο Καινοτομίας”, το οποίο αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των εταιρειών της ΕΕΣΥΠ για τεχνολογικές εφαρμογές και ορθές πρακτικές από άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πιστεύω ότι έπειτα από ένα, δύο χρόνια, θα μιλάμε περισσότερο για τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουμε. Θα έχουμε αλλάξει ατζέντα.

– Είστε γενικά αισιόδοξη;

Είμαι, με την προϋπόθεση ότι κάνουμε όσα μας αναλογούν. Θέλω να πω είναι λάθος να περιμένουμε όλοι από κάποιον άλλο, την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις αγορές, τη μοίρα, να κάνει αυτό που χρειαζόμαστε. Οι διοικήσεις των 15 εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ έχουν πολλά να κάνουν. Η δική μας αποστολή είναι να τους ενθαρρύνουμε, να τους διευκολύνουμε και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα από το παρελθόν.

– Πιστεύετε ότι υπάρχουν εμπόδια για μια γυναίκα που διευθύνει έναν μεγάλο όμιλο εταιρειών; Πόσο σημαντική είναι η διαφορετικότητα; 

Ας είμαστε ειλικρινείς. Και μόνον το γεγονός ότι αισθανθήκαμε τόσο όμορφα με την ανάδειξη μιας καταξιωμένης γυναίκας σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει πόσο έχουμε καθυστερήσει. Δεν είναι όμως μόνο θέμα πολιτικών, είναι και θέμα νοοτροπίας και πρακτικής προσέγγισης της καθημερινότητας. Όταν ένας άνδρας είναι πολυάσχολος και δουλεύει πολλές ώρες, θεωρείται δραστήριος και επιτυχημένος. Αν είναι γυναίκα, συχνά πολλοί αναρωτιούνται πότε ασχολείται με την οικογένειά της ή πότε θα γίνει burnt out, επειδή δεν θεωρούν ότι αντέχει στα δύσκολα. Όταν ένας άνδρας μιλά με δυναμισμό, είναι ηγέτης. Η αντίστοιχη γυναίκα συνήθως, όμως, χαρακτηρίζεται αρνητικά. Θεωρώ ότι απαιτείται ακόμα δουλειά για να αλλάξουν κατεστημένες αντιλήψεις και δυστυχώς αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων και ανώτατων στελεχών. 

– Συνεπώς, μάλλον είναι δύσκολο για μια γυναίκα μάνατζερ να γίνεται αποδεκτή στον ρόλο αυτό;

Υπηρετώ αρκετά πλέον χρόνια σε ανάλογες θέσεις κι έχει πάψει να με απασχολεί προσωπικά. Είμαι, επίσης, εργαζόμενη μητέρα και πραγματικά δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να αποτελείς πρότυπο για τα παιδιά σου και ταυτόχρονα καταφύγιο ασφάλειας και εσωτερικής δύναμης που τα στηρίζει στο κάθε τους βήμα, ανεξαρτήτως εάν δουλεύεις πολύ ή λίγο. Αναφορικά με την καριέρα, πιστεύω ότι οι γυναίκες σήμερα είναι εξίσου μορφωμένες και έχουν ικανότητες ιδιαίτερα αναγκαίες στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως είναι οι αντοχές, η ευκολότερη προσαρμοστικότητα και ο πραγματισμός. Έχουν ισχυρή αίσθηση υπευθυνότητας και δικαιοσύνης, επιδιώκοντας το κοινό καλό και βλέποντας πιο μακροπρόθεσμα. Είμαστε πιστεύω πιο δεκτικές στις αλλαγές, ιδίως όταν χρειάζεται να ξεπεραστούν στερεότυπα και ταμπού του παρελθόντος, και αυτό μας κάνει να μπορούμε να βγούμε ευκολότερα από την περιοχή των ανέσεών μας, επιδιώκοντας αλλαγές και προωθώντας νέες αντιλήψεις εκεί που χρειάζεται. Πάντως, στην ΕΕΣΥΠ έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο. Στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών μας, από σχεδόν μηδενικά επίπεδα, έχουμε φτάσει το 22% των μελών των δ.σ. να είναι γυναίκες με αξιόλογα βιογραφικά. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Πρέπει να αυξηθούν, ώστε αυτές οι γυναίκες να αποτελέσουν πρότυπο και για την επόμενη γενιά στελεχών κι όχι εξαιρέσεις του κανόνα. 

– Πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις που να ορίζουν αναγκαστική συμμετοχή γυναικών σε θέσεις ευθύνης;

Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι θέμα ποσοστώσεων, ούτε ότι η ισότητα επιβάλλεται ως τυπική υποχρέωση. Μιλώ για κάτι πιο ουσιαστικό, τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση που πρέπει να δείχνουμε στην καθημερινότητα. Να αποκτήσουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τον άλλο, χωρίς πολλά λόγια.Είμαι ενθουσιασμένη, επειδή το τελευταίο διάστημα στην ΕΕΣΥΠ κάναμε πρόοδο. Προωθούμε στις εταιρείες μας αρχές και πολιτικές ισότητας και δίκαιης αντιμετώπισης των ανθρώπων, των ατομικών δικαιωμάτων και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ζητάμε, ως μέρος της εταιρικής πραγματικότητας που οι διοικήσεις είναι αναγκασμένες να υλοποιούν, απλά πράγματα, όπως: Να τηρείται και να εφαρμόζεται αυστηρά η αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης. Να γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού και να επιδιώκεται η προαγωγή της, προκειμένου να συμβάλουμε στην προώθηση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της αποδοχής και της κοινωνικής συνοχής. 
Έχουμε ξεκινήσει και σχετικά σεμινάρια, στα οποία συμμετέχουν στελέχη των εταιρειών, και πιστεύω ότι υπάρχει εξέλιξη ακόμα κι αν δεν είναι ακόμη ορατή. Η νέα γενιά των υπαλλήλων δείχνει περισσότερη ευαισθησία, αλλά και οι μεγαλύτεροι αντιλαμβάνονται την αξία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς και με αξιοπρέπεια για όλους.

Πηγή: https://www.capital.gr