Νέα
12 Ιουλίου, 2023

Πώς θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία

Παρά την επιστροφή ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο δημόσιο, το Υπερταμείο διαχειρίζεται δεκάδες κρίσιμες εταιρείες και χιλιάδες ακίνητα- Τα σχέδια για καταγραφή και παραγωγή εσόδων

Την περίοδο των Μνημονίων η Ελλάδα αναγκάστηκε να συστήσει μία εταιρεία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: το γνωστό Υπερταμείο. Αποστολή του είναι να δημιουργήσει έσοδα από τα χιλιάδες ακίνητα και τις εταιρείες που βρίσκονται στην κατοχή του ελληνικού κράτους, χωρίς απαραίτητα να προχωρήσει στην πώλησή τους.

Αποστολή που αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη, ωστόσο η σημασία της είναι πολύ μεγάλη για την ελληνική οικονομία, όπως εξηγεί στο euronews o διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο πλαίσιο του FinForum 2023, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Υπερταμείο: Δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία, την ενισχύουμε

Μια κακή δημοσιότητα ακολουθεί το Υπερταμείο από την εποχή των μνημονίων. Θεωρείτο όχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Είναι βάσιμη αυτή η κατηγορία ;

«Το Υπερταμείο όντως δημιουργήθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα. Όπως όλοι ξέρουμε, στην ουσία είχε επιβληθεί από «τους έξω». Αλλά για να λέμε την αλήθεια κακώς επιβλήθηκε απέξω, έπρεπε να το είχαμε δημιουργήσει ήδη εμείς από μόνοι μας. Αντίστοιχα Υπερταμεία υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, εκτός Ευρώπης. Είναι οχήματα για να μπορούν οι χώρες να προσελκύουν ξένες επενδύσεις και να έχουν τη δημόσια περιουσία, όχι για να την ξεπουλάνε, αλλά ακριβώς το αντίθετο : να προσπαθήσουν να την αυξήσουν.

Το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε δημιουργηθεί πριν από 11 χρόνια και αποκρατικοποιεί διάφορα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, είναι μια θυγατρική μας. Εμείς έχουμε στην ουσία πολύ περισσότερες θυγατρικές. Έχουμε ένα κομμάτι στη ΔΕΗ, έχουμε στις συγκοινωνίες στην Αθήνα, έχουμε τις αγορές, έχουμε τα ΕΛΤΑ, έχουμε διάφορες δημόσιες εταιρείες όπου ο στόχος μας δεν είναι να τις ξεπουλήσουμε, αλλά είναι το αντίθετο. Είναι να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία – οικονομική αλλά και κοινωνική. Εμείς δεν είμαστε ένα Υπερταμείο, το οποίο κοιτάει μόνο να βγάλει κέρδος. Έχουμε ένα δημόσιο ρόλο. Άλλωστε ανήκουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, ανήκουμε στο ελληνικό δημόσιο. Συνεπώς ο στόχος μας είναι το Υπερταμείο να έχει σωστό κοινωνικό αποτύπωμα και περιβαλλοντικό.»

Αναβάθμιση ΕΛΤΑ και Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας

Υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα της μέχρι τώρα λειτουργίας του Υπερταμείου;

«Όντως έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι όλες οι εταιρείες έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους, υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην εταιρική διακυβέρνηση και μεγαλύτερη αξιοκρατία στην επιλογή στελεχών που διοικούν αυτές τις εταιρείες.

Για παράδειγμα, τώρα στα ΕΛΤΑ, που είναι ένας οργανισμός ο οποίος περνάει από ένα μετασχηματισμό, διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γρηγόρης Σκλήρας, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό σύστημα. Ήταν ένας πολύ πετυχημένος CEO σε εταιρείες στο εξωτερικό και ήρθε για να βοηθήσουμε σε αυτό το μετασχηματισμό. Αντίστοιχα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βελτιωθούν και να γίνουν βήματα για την βελτίωση στην καθημερινότητα του πολίτη. Εμείς έχουμε, πρώτον, έναν σχετικά καινούργιο επικεφαλής, ο οποίος προέρχεται από μία πολύ πετυχημένη θητεία στην ιδιωτικό τομέα, ως CEO στην Barilla και ερχόμαστε τώρα ακριβώς με ένα σχέδιο ομιλοποίησης. Αυτό που ονομάζουμε ομιλοποίηση στην ουσία είναι πως όλο το δίκτυο των συγκοινωνιών ενοποιημένα θα μπορέσει να παρέχει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.»

Άγνωστη η πραγματική δημόσια περιουσία

Έχετε δηλώσει ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ ακριβή εικόνα της δημόσιας περιουσίας. Ισχύει ακόμα αυτό ;

«Αυτό ισχύει δυστυχώς. Στην στην χώρα μας δεν έχουμε ένα μητρώο στο οποίο μπορούμε να δούμε ακριβώς ποια είναι όλη η ακίνητη περιουσία,τι έχουμε, τι αξία έχει, πόύ βρίσκεται. Δεν έχει γίνει ποτέ. Εμείς ξεκινήσαμε ακριβώς αυτή την καταγραφή. Τρέξαμε μάλιστα ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο έχει ενδιαφέρον, γιατί στα 500 πρώτα ακίνητα τα οποία είδαμε στα 350 δεν υπάρχουν χαρτιά.

Δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πού είναι. Στα υπόλοιπα 150 σιγά σιγά αποκτούμε μια εικόνα. Αυτό το πρότζεκτ θα το επεκτείνουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε σε ένα μητρώο ότι υπάρχει. Αν ξέρουμε ότι έχουμε, μπορούμε να κάνουμε και μια καλύτερη στρατηγική για το πώς να το αξιοποιήσουμε.»

Ένας από τους στόχους μου Υπερταμείου είναι να επενδύσει μέρος των κερδών στην πραγματική οικονομία. Τι ποσά θα επενδύσετε και σε ποιούς τομείς;

«Το Υπερταμείο έχει κάποια έσοδα, ένα κομμάτι αυτών των εσόδων είναι υποχρεωμένο να το επανεπενδύσει στην ελληνική οικονομία. Τώρα το ξεκινάμε αυτό και φτιάχνουμε ακριβώς αυτή τη δομή μαζί με συμβούλους μας από το εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τη σωστή δομή, για να γίνουμε αξιόπιστοι και να συν -επενδύουμε με άλλους σοβαρούς επενδυτές. Όπως ακριβώς κάνουν τα Υπερταμεία άλλων χωρών, που στοχεύουν κυρίως στο πώς θα συνεργαστούν με αντίστοιχα Υπερταμεία ή μεγάλους σοβαρούς θεσμικούς, μακροπρόθεσμους επενδυτές για να επενδύσουν στη χώρα τους.

Τώρα τα ποσά δεν είναι μεγάλα γιατί έχουμε σχετικά λίγα έσοδα. Όμως αν γίνει σωστά ακόμα και με λίγα ποσά, μετά θα έρθουν οι επενδυτές, γιατί θα μας εμπιστευτούν πολύ περισσότερο οι θεσμικοί επενδυτές.

ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ: Τι σημαίνει η επιστροφή στο δημόσιο

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο δημόσιο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για το Υπερταμείο αλλά κυρίως για τον Έλληνα καταναλωτή;

«Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία προφανώς είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς. Η ΕΥΔΑΠ στο ίδιο διάστημα που ήταν σε μας βελτιώθηκε, είδαμε και την τιμή της μετοχής να αυξάνεται αντίστοιχα. Να πω πάρα πολύ ξεκάθαρα ότι εμείς έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε ποτέ καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, δεν ήταν σκοπός μας. Είχαμε εξασφαλίσει και ότι δεν θα υπήρχε και αλλαγή της τιμής του νερού για τα επόμενα χρόνια. Τώρα έ κάναμε ήδη κάποια πλάνα έτσι ώστε να μην έχουμε σοβαρό θέμα σε σχέση με τα οικονομικά μας δεδομένα. Απλά πιστεύω και ευελπιστώ ότι αυτά που προσπαθούσαμε να κάνουμε σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης θα συνεχιστούν. Το νερό το πίνουμε όλοι μας, οπότε είναι σημαντικό αγαθό για όλους μας.»

Πηγή: Euronews